Hopp til hovedinnhold
Ingen å miste (logo)
To helsearbeidere som ser på deg

Hvordan hjelpe

I disse modulene pekes det på hva som kan hindre oss i å spørre mennesker om selvmord, hva som kan være utfordrende og hvordan vi ved hjelp av kunnskap og ferdighetstrening kan bli tryggere i møte med dem.

Myter kan gi oss feil informasjon og villede oss. Frykt for å gjøre feil eller mangle kompetanse kan passivisere oss og gjøre at vi trekker oss unna – når de vi møter egentlig trenger at vi tør å gå litt nærmere.

Velg de modulene dere trenger mest eller jobb med dem i den rekkefølge dere selv ønsker.

Lykke til med arbeidet!

Myter om selvmord

Myter er seiglivede vrangforestillinger som kan forhindre oss i å hjelpe mennesker i selvmordsfare. Lær mer om noen av disse mytene og hvorfor vi må slå hull på de jo før jo heller.

Lær mer om myter og selvmord

Fakta og forebygging

Kunnskap er mytenes motstykke, og kan gjøre oss tryggere og modigere i møte med mennesker i selvmordsfare. Fakta og kunnskap på statistisk nivå, kan hjelpe oss til å lage gode forebyggingsstrategier for befolkningen.

Lær mer om fakta og forebygging

Når bør man spørre

Noen ganger får vi en uggen magefølelse om at noe er galt. Det kan handle om mange ting, men ofte kan det være fornuftig å spørre om selvmordstanker direkte og tydelig.

Lær mer når bør man spørre

Vurderingssamtaler i spesialisthelsetjenesten

Hva er egentlig en vurderingssamtale, hvordan foregår den, hva er hensikten og på hvilken måte kan den være nyttig?

Lær mer om vurderingssamtaler

Tenk tanken

Denne modulen er utviklet særlig med tanke på deg som jobber i skolen, eller som av andre grunner kommer tett på unge mennesker. Mange unge sliter med selvmordstanker, og du kan gjøre en forskjell!

Lær mer om barn og unge